Çelik ile üretim şartlar sağlandığında yılın her günü yapılabilmektedir. Ancak kışın yaprak döken bitkiler ve kimyasal, biyolojik olarak çok daha az aktif olan bitkileri kış dönemi içerisinde çeliklemek en doğrusu olacaktır. Tüm dış etkenlerden korumak, çelikleme oranını arttırmak için kış aylarında yapılacak çalışma sonrası ilk baharda tomurcuk ve köklenme oranını arttıracaktır. İbreli dış mekan bitkileri biyolojik aktivitelerin arttığı ilk baharda köklenme eğilimindedir.
Çelik ile üretim için köklenme ortamı çok önemlidir, çelikleri köklendirmek amacıyla kullanılan ortamların havalanma, ısınma, su tutma ve katyon değişim kapasitesi ile hastalıklar ve zararlılarla bulaşık olma durumları farklı olduğundan, ortamlara göre köklenme oranı ve meydana gelen köklerin yapısı değişebilmektedir.
Köklenme ortamının nemini kaybetmemesi ve hastalıklı ortamlardan uzak olması önemlidir, ayrıca azot kök yapısı oluşuncaya kadar bitkinin azot ihtiyacı da olmayacaktır. Köklendirme için saf veya karışım toprak, kum, perlit, cocopeat ve vermikulit gibi maddeler çeşitli oranlarda karıştırılarak kullanılabilir. Bazı kolay köklenen bitkilerde ise su tek başına köklendirme ortamı olarak kullanılabilir. Ancak leylandi tarzı bitkiler için ince kum, perlit,torf ve toprak karışımı uygun olacaktır.
Köklenme ortamında bitkinin alt sıcaklığı 23°C civarında tutulması teşvik ederek köklenmeyi kolaylaştırmaktadır. Bu sıcaklık seviyesini serada alt ısıtma sistemlerinin kullanılması ile daha kolay sağlanabilmektedir.
Çeliklerde köklenme üzerinde ışığın etkisi yüksektir. Kışın yaprağını döken meyve türlerinin, yeterli oksin ve besin maddesi depolamış odun çeliklerinde, en iyi köklenme karanlıkta olmaktadır ancak leylandi gibi ışık köklenmeyi olumlu yönde etkilemektedir. Oksinler dışardan sağlanırsa, ışığın varlığı köklenme üzerine engelleyici etki yapmaktadır. Işık kaynağı olarak, seranızı güneş ışığı ile bırakmak uygun bir tercih olabilir, burada dikkat edilmesi gereken nokta yaz aylarında veya yüksek ışıklı ortam oluşturbileek günlerde %50 lik yeşil örtüler veya seranın örtülerinin beyaza boyanması çözüm olacaktır.
Oksinlerin çeliklerde köklenmeyi uyararak süreci hızlandırmaktadır. Bu amaçla kullanılan îndol-3-Bütirik asit (IBA) leylandi çeliğinde kullanılabilir.
Merhabalar.. indol butric asit sıvı mı olacak yoksa etil alkol saf su ile çözüp , yani etil alkol ne kadar saf su ne kadar kaç ml olarak kullanıyoruz. Bilgi verirseniz seviniriz.
Hesaplama aracı için makalemizi okuyup hesaplama yapabilirsiniz.
Merhaba bir sorum olacak. IBA kullanarak leylandi çeliklerini dikmeyi düşünüyorum. Ortamı sabit bir sıcaklıkta ve nemde tutabilme imkanım var. Köklenmede alt sıcaklık 23 derece demişsiniz. En sağlıklı nem ve sıcaklık ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Bir de ortamda ışık kaynağı kullanmalıyım. Eğer ışık kaynağı gerekiyorsa bunun yapay (led lambalar gibi) olmasında bir sorun olur mu?
Teşekkürler
Işık olarak doğal formlarda spektrum veren bir kaynak kullanabilirsiniz. Ortamdaki oksijen, karbondioksit vb. bir çok etken var. Nem olarak %80 kökleninceye kadar olması lazım ancak mantarada dikkat etmeni gerekir.