Özellikleri
Abies Nordmanniana
Göknar ya da köknar (Abies), çamgiller (Pinaceae) familyasının Abies cinsinden iğne yapraklı ağaç türlerine verilen ad. 40m’ye kadar boylanabilen göknarlar, kendine özgü formu, gövde kabuğu iğne yaprakları ve hatta kokusu ile Çamgiller familyasının diğer türlerinden ayırt edilebilir. Yapraklarının alt yüzeyinde beyaz çizgiler vardır. Kozalaklar sonbaharda olgunlaşınca pulları dökülür. Türkiye’de 213.652 hektar saf göknar ormanı bulunmaktadır.
Yaz-kış yeşil, boylu orman ağaçlarıdır. Piramidal veya dar konik bir şekilde gelişme gösterir. Gövde genel olarak çatallanma göstermez, dallar gövdeye çevrel olarak dizilmiştir. Kozalakları yukarıya doğru dik olarak durur. Bu özelliği ile kozalakları aşağıya bakan ladinlerde ayrılır. Kökleri kuvvetli ve kazık köktür.
Dağılımı
Kuzey yarımkürede mutedil (ılıman) iklim bölgelerinin, yüksek dağlık kesimlerinde ve Kuzey Afrika, Himalayalar ve Türkiye’de doğal olarak yetişir.
Üretim Çeşitlerimiz
1+0; Tohumdan itibaren bir yılını toprakta geçiren çıplak haldeki fidanı tasvir etmek için kullanılan teknik bir tabirdir.
2+0; Tohumdan itibaren iki yılını toprakta geçiren çıplak haldeki fidanı tasvir etmek için kullanılan teknik bir tabirdir.
1+1 ; Tohum olarak ekildikten sonra 1 yılını toprakta ve sonrasında ise 1 yılını saksıda geçirmiş sonuç olarak saksılı bitkiyi tasvir eden bir terimdir.
2+1 ; Tohum olarak ekildikten sonra 2 yılını toprakta ve sonrasında ise 1 yılını saksıda geçirmiş sonuç olarak saksılı bitkiyi tasvir eden bir terimdir.