Özellikleri
Cupressocyparis leylandii Melez Servi olarak da adlandırılan Leylandi bitkisi iki ayrı tür olan Alaska Sediri (Chamaecyparis nootkatensis) ve Monterey (Kaliforniya’da bir kasaba) Servisi’nin (Cupressus macrocarpa) doğal yolla çaprazlanması sonucu 1888 yılında İngiltere’ de rastlantı sonucu bulunmuştur. Latince adının başındaki “X” harfi çaprazlama yoldan oluşmuş bir melez olduğunun göstergesidir. Leyland ise bitikiyi tarlasında bulan İngiliz çiftçinin soy ismidir. O tarihten bu yana pek çok varyasyonu elde edilmiş ve başta noel ağacı olarak kullanılmak üzere bahçelerde çit oluşturmak ve peyzaj uygulamalarında soliter gruplandırma olarak kullanılmaktadır.
Konik yapılı, 15-20 metreye kadar boy, 7 metreye kadar genişlik yapabilen sık formlu hem mevsim yeşil bitkilerdir. Sürgünleri ince ve narindir, sürgünlerin zedelenmesi büyüdüğü zaman düzgün gövdesinin bir nebze bozulmasına yol açabilir, ayrıca yaprakları dört köşelidir. Çiçekler kokulu, erkek çiçekler 3 mm. boyunda, kırmızımsı kahverengi ve terminal durumludur. Dişi çiçekler erkek çiçeklerden daha büyük, sarı renktedir. Kozalaklar 2 cm. çapında 8 pullu ve kahverengidir. Her pulun altında 5 adet tohum bulunur. Tohum ve çelikle üretilir. Donlara dayanıklı olmakla beraber -20 derecenin altında zarar görür. Hava kirliliği ve tuz serpintilerine karşı dayanıklıdır.
Benzerlerinin aksine yağmurda veya dalları kesildiğinde leylandiler ferahlatıcı ve belirgin bir koku yayarlar.
İyi güneşte maksimum büyüme gösterir ve kısmi gölgeyede tahammülü vardır.
Nemli ortamda hızlı büyür. Sulamaya çabuk cevap verir ancak kuraklığa dayanımı da oldukça yüksektir bu nedenle su sıkıntısı olan bölgelerde tercih edilebilir.
Budamaya elverişli form vermeye uygundur. Ses, rüzgar engellemek amacıyla bahçe etrafında doğal duvar olarak kullanılabilirler.
Yetiştiriciliği/Üretimi
Leylandi çelikten yada kalem adı verilen 15 cm uzunluğunda anaç bitkiden kesilen dalların kum ve toprak karışımı toprağa (%50-%50) dikilmesi sonucu nemli ortamda veya serada bakılarak üretimi gerçekleştirilir. Bir diğer üretim metodu ise tohumdan yetiştirmedir. Ancak üreticiler arasında zorluğu nedeniyle tercih edilmemektedir zira çaprazlama sonucu oluşan leylandinin tohumundan Cupressocyparis leylandii özellikleri göstermeyen bitki elde edilmesi olanağı yüksektir. Bu nedenle çelikten üretimi yaygındır. Ara çeliklerden üretilen leylandiler çok formlu olmamaktadır bu nedenle uç çeliği almaya özen gösterilmelidir. Çelikler dikilirken köklenme hormonu kullanılması başarı oranını arttırır.
Yetiştiriciler genellikle dört yıl içerisinde leylandileri satılacak boyuta ulaştırmakta ve pazarlamaktadırlar. Leylandilerin çok büyük etki yaratacak şekilde hastalığı ve zararlısı bulunmamaktadır. Görülen zararlısı genellikle yaprak kurdudur, görülen enfeksiyon ise mantardır. Uygun bakım şartlarında tamamına yakını büyür ve gelişir.
Leylandiler uygun bakım şartlarında yılda 70-100 cm uzama gösterirler.
Üretim Çeşitlerimiz
Leylandi fidanlarımız çeşitli boylarda mevcuttur.
elinizde lwylandi tohumu varmı….
Merhaba
Leylandi tohumdan üretilen bir çeşit değildir, çelik ile üretim mümkündür, dilerseniz iletişime geçerek köklenmiş leylandi çeliği talep edebilirsiniz.
Saygılarımızla,
bandırmada 2 yıl önce kurduğumuz ceviz bahçemiz var. konu hakkında bilgi ve tecrübemiz olmamakla birlikte mavi ladin ve leylandi yetiştirmeyi düşünüyoruz.Elektrik su ve bakım problemimiz yok.Sizden 1-2 yaşında leylandi ve mavi ladin fidesi alarak ticari amaçla üretim yapabilirmiyiz.Bu konuda bize yardımcı olabilirmisiniz.İyi çalışmalar dileriz.
Merhabalar,
tabi yardımcı olmak isteriz. Bize 0532 686 7945 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.
Sunduğunuz hizmet için çok teşekkür ederim. Yayınladığınız videolar, bu işi yapmak isteyenler için çok öğretici olmuş. Ben hobi amaçlı, elde ettiğim ağaçları doğaya dikmek için tohumdan çam üretiyorum. Leylandi ve mavi ladin çeliğini hangi aylarda yapmamız gerekiyor. Ayrıca, en kısa zamanda üretim merkezinize gelip yaptığınız bu güzel işi yerinde görmek istiyorum. İyi çalışmalar.
mrb hayırlı işler kolay gelsin 41m-23m kare şeklinde bir yere bu leylandiden dikmek istiyorum fidanı sizden temin etme şansım nedir ve kaç adet uygun olur
Merhaba,
Birer metre aralıklarla dikebilirsiniz.
Merhaba,
Eylül ayında belirttiğiniz şekilde 96 adet leylandi çeliği aldım. Şubat ayına geldi ama bir çoğu kurudu kalanlarda da hiç köklenme olmamış. Acaba nerede yanlış yaptım. Leylandi fideleri alttan ısıtımak gerekiyormuş diye birşey duymuştum gerek var mıdır?
Teşekkürler.
Nemlendirme ile ilgili duruma çok dikkat etmelisiniz, minumum %80 civarında olmalı ve kuru ortamlarda bulunmamalıdır. Soğuk ortamlarda belirli bir düzeyde tutmak için alttan ısıtma kullanılabilir, ortamınızı ve dikim yapılan koşulları bilemiyoruz.
Site üzerinden alışveriş yapılıyor mu leylendi lerim fiyatını öğrenebilir miyim
Telefon ile bilgi alabilirsiniz, fidanlığımızdan teslim veya 60 adet üzerinde kargo ile teslim edebiliriz.
Merhabalar,
çeliklerin başlarınıda kestiniz,ilk defa gördüm bu şekilde.limoni servilerin başlarını kesmeden çelikliyoruz,hangi yöntem doğrudur?
Çeliğin büyüklüğüne göre değişebilir, eğer uç kısımdan alıp boyunu ayarlayabiliyorsanız kesmedende yapabilirsiniz. Ancak çok adetli üretecekseniz bir kesimde birden fazla üretebilmek için tepeler kesilerek üretim yapılaiblir.